short stories about zero and infinity

Η απαγορευμένη εκπαίδευση

Μια ταινία για την εκπαίδευση με επίκεντρο την αγάπη, το σεβασμό, την ελευθερία και τη μάθηση.

Η παρούσα δημοσίευση εντάσσεται σε μια ανίχνευση, κάτω από τον τίτλο “Ελευθεριακή Εκπαίδευση”, των προτάσεων που υπήρξαν ή που αυτή τη στιγμή επιχειρούνται διεθνώς, για τη διαμόρφωση μιας ελευθεριακής παιδείας που αναζητεί την απελευθέρωση της γνώσης.

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση / La Educacion Prohibida / The Forbidden Education *
(με ελληνικούς υποτίτλους)

Η Απαγορευμένη εκπαίδευση είναι ένα ντοκιμαντέρ που έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τη λογική της σύγχρονης εκπαίδευσης και μέσα από προοδευτικές, αντισυμβατικές εκπαιδευτικές εμπειρίες θέτει την ανάγκη για ένα νέο εκπαιδευτικό πρότυπο.

Η Απαγορευμένη Παιδεία αποτελεί τροφή για προβληματισμό,  και προσπαθεί να πυροδοτήσει μια συζήτηση για τις βάσεις, τα θεμέλια της εκπαίδευσης, και την προώθηση της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης παιδείας με επίκεντρο την αγάπη, το σεβασμό, την ελευθερία και τη μάθηση.

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση (ισπανικά: La Educacion Prohibida) είναι ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012.

Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ (Waldorf), η κατ οίκον διδασκαλία.

Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό.

Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών.

Η ταινία περιέχει σχεδόν 30 λεπτά κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια.

Είναι η πρώτη Ισπανική ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω της μεθόδου πληθοχρηματοδότησης και προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 130 πόλεις, σε 13 χώρες, με συνολικό αριθμό 18.000 θεατών μέσα σε μια μέρα.

Η επίσημη ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ http://educacionprohibida.com/

Το φιλμ κυκλοφόρησε με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike license.


Η παρούσα δημοσίευση εντάσσεται σε μια ανίχνευση των προτάσεων (Education – the other side of the river) που υπήρξαν ή που αυτή τη στιγμή επιχειρούνται διεθνώς,για τη διαμόρφωση μιας παιδείας που αναζητεί την απελευθέρωση της γνώσης.

* Η σύνοψη που δημοσιεύεται πιο πάνω είναι της "Phaedra", η οποία έχει μεταφράσει στα ελληνικά το ντοκιμαντέρ.
-
Η ενεργοποίηση των ελληνικών υποτίτλων γίνεται ρυθμίζοντας το στοιχείο ελέγχου υποτίτλων κάτω δεξιά.

Advertisements

5 responses

 1. Reblogged this on ahairlessape.

  March 21, 2013 at 7:13 pm

 2. Καλησπέρα , το θέμα το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και γι αυτό το λόγο χθες αποφάσισα να δω την ταινία . Δυστυχώς όμως δεν είχε ελληνικούς υπότιτλους και μιας και τα ισπανικά μου είναι λίγο εεε χμμ σκουριασμένα δεν κατόρθωσα να την παρακολουθήσω . Εάν υπάρχει η συγκεκριμένη κάπου με ελληνικούς υπότιτλους θα ήμουν πραγματικά ευγνώμων αν μπορούσατε να μου υποδείξετε που μπορώ να την δω.

  March 27, 2013 at 4:53 pm

  • melita, ευχαριστώ

   το ντοκιμαντέρ έχει ελληνικούς υποτίτλους, αρκεί να τους ενεργοποιήσεις απ’ το στοιχείο ελέγχου στη δεξιά πλευρά (το τελευταίο αριστερά) – είναι απλό να ενεργοποιηθούν

   συμφωνώ, – το θέμα της μετωπικής διδασκαλίας / εκπαίδευσης,της κριτικής και των σχετικών εγχειρημάτων και μεθόδων που έχουν προταθεί μα και έχουν επιχειρηθεί παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε πολλαπλά πεδία

   αν πράγματι το παρακολουθήσεις και θα ήθελες να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου, θα χαρώ πολύ

   Υ.Σ.:

   – έχω σχεδιάσει τα προσεχή δημοσιεύματα να περιγράψουν έναν σχετικά ολοκληρωμένο κύκλο στο θέμα,της αστικής, καθεστωτικής εκπαίδευσης

   – και βέβαια δεν είναι μόνο ένα θέμα για εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές ή γονείς, η μηχανική της εκπαίδευσης είναι ένα θέμα κοινό και καθολικό, είναι ένα μέσον κατανόησης της καθημερινότητας μας, ως πολιτικά και κοινωνικά υποκείμενα

   – ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός, είναι πιθανός

   March 27, 2013 at 5:43 pm

   • Σας ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξη , μέσα στο Σαββατοκύριακο ευελπιστώ (γιατί τις υπόλοιπες ημέρες δεν νομίζω ότι θα κατορθώσω να την δω λόγω έλλειψης χρόνου), να την παρακολουθήσω και να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου.
    Να έχετε ένα όμορφο ξημέρωμα.

    March 29, 2013 at 12:37 am

 3. Το συγκεκριμένο βίντεο με έκανε να σκεφτώ και να αναλογιστώ πολλά.
  Καλώς ή κακώς , στην δουλειά μου (νηπιαγωγός , αλλά εργάζομαι σε Κ.Δ.Α.Π.) έχω ακούσει πολλά εκ των οποίων μία μητέρα κάνοντας το εξής σφάλμα είπε στο παιδί το παρακάτω : “Δεν σε αγαπάω γιατί δεν διάβασες και δεν έφερες καλούς βαθμούς”. Όπως καταλαβαίνετε το παιδί εισπράττει στην ψυχολογίαωτου ότι η μαμά μου δεν με αγαπάει γιατί είμαι κακός μαθητής και για να με αγαπήσει πρέπει να βελτιωθώ.Καταλαβαίνετε λοιπόν τι συμβαίνει μέσα στο παιδί τη δεδομένη στιγμή.
  Έκανα μια αναδρομή στη δική μου ζωή και αυτή η εικόνα ,που σε κάποιο σημείο του βίντεου αναφέρεται ότι οι γονείς ρωτούν το παιδί το τι έμαθες σήμερα και όχι πως πέρασες σήμερα ή πως ήταν η μέρα σου, ξεπετάχτηκε στο μυαλό μου.
  Πιθανότατα το συγκεκριμένο οι δικοί μου γονείς το δέχτηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους και αυτοί εν συνεχεία του μετέδωσαν σε εμένα.
  Προσπαθώ ειλικρινά να βελτιώνομαι καθημερινά δείχνοντας το ενδιαφέρον μου και την αγάπη μου στο καθένα από τα παιδιά ξεχωριστά δίνοντας σημασία στην προσωπικότητα τους , ώστε να μην κάνω και εγώ τα ίδια λάθη και εύχομαι ειλικρινά να το καταφέρω.
  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το συγκεκριμένο post .Να έχετε ένα όμορφο βράδυ.

  April 9, 2013 at 7:48 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s